2003 KPSS Tarih Lisans Sınav Soruları 

Ders:  Testler:
Test Seçim Sayfasına Geri Dön
--Ders Seç-- - 2003 KPSS Tarih Lisans Sınav Soruları
1. Selçuklular Mimari alanda bir çok önemli eserler meydana getirerek bunlari süsleme sanatlarinin en güzelleri ile bezemislerdir. Selçuklular, mimari alandaki eserlerinde asagidaki süsleme sanatlarindan hangisini kullanmamislardir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1001 | Yanlış Cevap: 1827 | Soru Hatalı Diyen: 2 | Yorum(3)

2. Türk-Islam mimarisinde medrese, cami, mescit, han, saray, kümbet, külliye ve darüssifa gibi önemli mimari eserler yaratilmistir. Bu eserlerden hangisi "Anitmezar" niteliginde yapilmistir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2380 | Yanlış Cevap: 369 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

3. Asagidakilerden hangisi Selçuklular döneminde yapilmis mimari eserlerdendir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1159 | Yanlış Cevap: 1431 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

4. I. Rumeli Hisari
II. Imam Buhari Türbesi
III. Kahire Tulunoglu Ahmet Camiisi
IV. Mostar Köprüsü
V. Malabadi Köprüsü
Yukarida verilen eserlerden hangileri Osmanlilar dönemine aittir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1779 | Yanlış Cevap: 625 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

5. Osmanlilar döneminde birçok hayir kurulusu olusturulmustur. Bu kuruluslardan hangisi fakir insanlara yemek dagitmak amaciyla kurulmustur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2045 | Yanlış Cevap: 582 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

6. Osmanli medreselerinde özellikle Fatih döneminde pozitif ve dini ilimlerin birlikte okutulmasi XVII. Yüzyila kadar sürmüstür. Bu yüzyildan sonra medreselerde bazi dersler okutulmamistir.
Asagidakilerden hangisi XVII. Yüzyildan itibaren medreselerde okutulmayan derslerdendir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1685 | Yanlış Cevap: 668 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

7. I. Veraset sistemi
II. Azinlik haklari
III. Devlet yönetimi
IV. Kapitülasyonlar
V. Taht kavgalari
VI. Inanç sistemi
Avrupa devletleri Osmanli Devleti'nin iç islerine karisabilmek için birtakim bahanelerden yararlanmistir. Yukaridakilerden hangileri, Avrupa devletlerinin Osmanlinin iç islerine karimak için kullandigi bahanelerden degildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1876 | Yanlış Cevap: 479 | Soru Hatalı Diyen: 1 | Yorum(1)

8. I. Mesrutiyet sartlarinin olusmasinda ve ilaninin saglanmasinda asagidakilerden hangisinin katkisi en fazladir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1845 | Yanlış Cevap: 576 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

9. I. Yeniçeri ocaginin kaldirilmasi
II. Tanzimat fermaninin ilani
III. Sened-i ittifakin ilani
IV. Kanun-i esasinin ilani
V. Islahat fermaninin ilani
Yukarida verilenler XIV yüzyilda Osmanli devletinde yapilan islahat hareketlerinden bazilaridir. Bu islahatlardan hangileri Osmanli toplumunu olusturan bireyler arasindaki esitligi saglamaya yönelik degildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1490 | Yanlış Cevap: 735 | Soru Hatalı Diyen: 2 | Yorum(5)

10. I. Paris Konferansi
II Amiral Bristol Raporu
III. Londra Konferansi
IV. General Harbord Raporu
Yukaridakilerden hangilerinde Türklerin milli davalarindaki hakliligini gösteren ifadeler yer almistir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1860 | Yanlış Cevap: 418 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

11. Kurtulus Savasi'nin devam ettigi dönemde TBMM siyasi antlasmalar yaparak Türk halkinin ekonomik ve siyasal çikarlarini diger devletlere kabul ettirmeye çalismistir. Bu denemde TBMM asagidaki devletlerden hangisine ilk olarak "Kapitülasyonlarin" kaldirilmasini kabul ettirmistir.




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1832 | Yanlış Cevap: 434 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

12. 21 Subat-12 Mart 1921 yilinda Londra'da yapilan konferansin ardindan Ingilizler Yunanlilari uyararak Türklere karsi hazirlikli olmalarin, her an savasin baslayabilecegini belirtmislerdir. Ingilizlerin her an savasin baslayabilecegi beklentisi içinde olmalarinin sebebi asagidakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1596 | Yanlış Cevap: 588 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

13. Sovyet Rusya'nin Kurtulus savasinda TBMM'nin yaninda yer alarak onu desteklemesinin nedeni asagidakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1338 | Yanlış Cevap: 852 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

14. I. Sakarya Savasi, II. Eskisehir-Kütahya,
III. Birinci Inönü IV. TBMM'nin açilmasi
Yukarida verilen olaylarin kronolojik siralamasi asagidakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1644 | Yanlış Cevap: 551 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

15. TBMM, 5 Agustos 1921 M. Kemal'e yetkilerini üç ay süre ile devrederek Baskomutanliga atadi. TBMM'nin böyle bir karar almasinda asagidakilerden hangisinin etkisi en fazladir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1455 | Yanlış Cevap: 698 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

16. TBMM açildigi günden itibaren çesitli tehditlerle karsilasmistir. TBMM bu tehditlerin giderilmesi için bir takim önlemler almistir.
Asagidakilerden hangisi TBMM'nin kendini korumaya yönelik aldiğı tedbirlerden biri değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1131 | Yanlış Cevap: 1040 | Soru Hatalı Diyen: 2 | Yorum(2)

17. 1923 Sonbaharinda Fethi Okyar Hükümeti'nin çekilmesiyle meydana gelen hükümet bunalimi asagidaki olaylarin hangisinin gerçeklesmesine zemin hazirlamistir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1419 | Yanlış Cevap: 673 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

18. I. Halifeligin kaldirilmasi
II. Çok partili sisteme geçiş
III. Tekke ve Zaviyelerin kapatilmasi
IV. Medreselerin kapatilmasi
V. Dini kiyafetlerin giyilmesine sinirlama getirilmesi
Yukarida verilen olaylardan hangisi İslamiyet'in siyasete alet edilmesini önlemeye yönelik degildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1740 | Yanlış Cevap: 460 | Soru Hatalı Diyen: 1 | Yorum(2)

19. Osmanlinin son dönemlerinde yapilan islahatlarla ülkede bazi alanlarda ikili uygulamalar meydana gelmistir. Cumhuriyet döneminde hangi alanlarda yapilan inkilaplarla bu uygulamalar son bulmustur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1682 | Yanlış Cevap: 507 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

20. Atatürk kaleme aldigi "Nutuk" adli eserinde asagida verilen olaylardan hangisine deginmistir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1876 | Yanlış Cevap: 348 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

21. Asar vergisi;
I. Ürünün az oldugu yillarda da alinmasinin
II. Vergiyi toplayanlarin kendi masraflarini da katarak almalari
III. Bu verginin belli bir oranda alinmasinin
Cumhuriyetin ilk yillarinda kaldirilan bu vergi toplama yöntemi, Atatürk ilkelerinden "Halkçilik" ilkesine de aykiri özellikler tasimaktaydi. Bu vergi toplama yönteminin yukarida verilen özelliklerinden hangileri Atatürk'ün "Halkçilik" ilkesine aykiridir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1449 | Yanlış Cevap: 621 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

22. Cumhuriyet döneminde hangi yil yapilan anayasa degisikligi ile Devletin dini Islam dinidir" maddesi anayasadan çikarilmistir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1463 | Yanlış Cevap: 730 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

23. I. Evrensel nitelikte olmasi II. Anayasal haklara uygun olmasi
III. Toplumun ihtiyaçlarina cevap vermesi
Yukarida verilenler Atatürk ilkelerinin özelliklerinden bazilaridir. 1926'da kabul edilen Türk Medeni Kanunu ve özelliklerinden hangilerine uygundur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1855 | Yanlış Cevap: 259 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

24. 1934 çikartilan bir kanunla "aga, haci, molla, efendi, hazret vb" unvanlarin kullanilmasi yasaklanmistir. Bu yasaklamanin amaci asagidakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1962 | Yanlış Cevap: 252 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

25. Türkiye Lozan görüsmeleri sirasinda ABD ile olan iliskilerine önem vermistir.
Asagidakilerden hangisi Türkiye'nin bu iliskiye önem vermesinin amaci olamaz?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1757 | Yanlış Cevap: 370 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

26. Asagidaki olaylardan hangisi, Cumhuriyet dönemi çok partili demokratik hayata geçisin gecikmesinde etkili olmamistir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1713 | Yanlış Cevap: 450 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

27. 20 Temmuz 1936'da imzalanan Montreux (Montrö) Bogazlar Sözlesmesi'nin yapilmasi asagidakilerden hangisinin sona ermesini saglamistir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1900 | Yanlış Cevap: 258 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

28. Türkiye ve Fransa arasindaki Hatay sorununda Ingiltere'nin Türkiye'yi desteklemesinde asagidaki olaylardan hangisi etkili olmustur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1552 | Yanlış Cevap: 592 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

29. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1946 yilinda, asagidaki uygulamalardan hangisinden vazgeçmekle Türkiye'deki demokratik hayatin gelismesine katki saglamistir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1077 | Yanlış Cevap: 1105 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

Hatalı olduğunu düşündüğünüz sorular için soruların altında bulunan
"Yorum" linkini tıklayarak bildirimde bulunabilirsiniz.


Test Seçim Sayfasına Geri Dön