19) Çok partili döneme geçiş denemeleri, İsyanlar, Atatürk Dönemi'nde Türkiye'nin dış politikası.03 

Ders:  Testler:
Test Seçim Sayfasına Geri Dön
--Ders Seç-- - 19) Çok partili döneme geçiş denemeleri, İsyanlar, Atatürk Dönemi'nde Türkiye'nin dış politikası.03
1. Şeyh Sait İsyânı başladığı sırada başbakanlık görevinde bulunan devlet adamı, aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 840 | Yanlış Cevap: 1278 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

2. I.Egemenliği halka vererek "Kuvvetler Birliği" ilkesinin uygulanmasını sağlamıştır
II.Hukuk birliği gerçekleşmiştir
III.Eğitim-öğretim kurumları Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlanarak eğitimde birlik sağlanmıştır
IV.Rejim karşıtı çalışmaları durdurmak amacıyla çıkartılmış ve Cumhuriyeti eleştirmeye yönelik yasaklar getirmiştir
Yukarıdaki bilgilerle aşağıdaki kanunlar eşleştirildiğinde, hangisi dışarıda kalır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1257 | Yanlış Cevap: 524 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

3. Aşağıdakilerden hangisi, siyâsî inkılâplardan biri sayılamaz?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1380 | Yanlış Cevap: 497 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

4. Aşağıdakilerden hangisi, toplumsal hayatı düzenleyen yeniliklerden sayılmaz?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1745 | Yanlış Cevap: 116 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

5. Tekke, türbe ve zâviyelerin kapatılması, özellikle aşağıdakilerden hangisinde lâikleşme ve çağdaşlaşmayı sağlama amacına yöneliktir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1277 | Yanlış Cevap: 578 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

6. Ekonomik gelişme ve kalkınmanın bağımsızlıktan tâviz verilmeden gerçekleştirilmesini ifade eden kavram, aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1007 | Yanlış Cevap: 772 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

7. Aşağıdakilerden hangisi, yeni devletin millî ticarete öncelik verdiğinin kanıtıdır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 785 | Yanlış Cevap: 1003 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

8. I.Saltanatın kaldırılması
II.Cumhuriyetin ilân edilmesi
III.Halifenin siyâsî çevrelerle ilişki kurması
Halifeliğin kaldırılmasına ortam hazırlayan sebepler, aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1085 | Yanlış Cevap: 669 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

9. I.Lozan Antlaşması'nın imzası
II.Halifeliğin kaldırılması
III.İzmir İktisat kongresi
IV.Kabotaj Kanunu
V.Devletçilik ilkesinin uygulanması
Gelişmelerinin kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 543 | Yanlış Cevap: 993 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

10. Kadınlara siyâsî haklar verilmesiyle, aşağıdakilerden hangisine varılmak istendiği söylenemez?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1251 | Yanlış Cevap: 504 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

11. I.Kabotaj Kanunu
II.Medenî Kanun
III.Teşvik-i Sanayi Kanunu
IV.Âşâr vergisinin kaldırılması
V.Veremle mücadele edilmesi
Hangileri doğrudan sosyal alanla ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1059 | Yanlış Cevap: 550 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

12. I.Hukuk
II.Eğitim
III.Askerlik
alanlarından hangisinde yapılan inkılâplar ikiliği ortadan kaldırmıştır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1164 | Yanlış Cevap: 555 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

13. I.Evlenme
II.Boşanma
III.Miras
IV.Genel oy
V.Tanıklık
Medenî Kanun'un içeriğinde yukarıdakilerden hangisi yoktur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1463 | Yanlış Cevap: 276 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

14. Yeni harflerin kısa zamanda öğrenilmesi ve okur yazar oranının arttırılması için aşağıdaki okullardan hangisi açılmıştır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1428 | Yanlış Cevap: 329 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

15. I.Medreselerin kapatılması
II.Kılık kıyafet Kanunu'nun çıkartılması
III.Âşâr vergisinin kaldırılması
IV.Kabotaj Kanunu'nun çıkartılması
gelişmelerinden hangisi veya hangilerinin önemli ölçüde tepki ile karşılandığı söylenebilir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1129 | Yanlış Cevap: 535 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

16. M. Kemâl'in, çözümü için büyük çaba sarfettiği, ancak ölümünden sonra çözüme kavuşan sorun, aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1635 | Yanlış Cevap: 95 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

17. I.Nüfus mübadelesi
II.Milletler Cemiyeti'ne giriş
III.Hatay'ın anavatana katılması
IV.Montrö Boğazlar Sözleşmesi
olaylarının kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1093 | Yanlış Cevap: 480 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

18. I.Balkan Antantı
II.Sadabat Paktı
Bu iki antlaşma, aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirmek için yapılmıştır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1424 | Yanlış Cevap: 287 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

19. I.Nüfus mübadelesi
II.Kapitülasyonlar
III.Yabancı okullar
Lozan görüşmelerinde, hangisi veya hangileri Türkiye ile Yunanistan'ı ilgilendirdiği için ayrıntılı şekilde görüşülmemiştir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1365 | Yanlış Cevap: 350 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

20. Aşağıdakilerden hangisi, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin maddelerinden biri değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1211 | Yanlış Cevap: 500 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

Hatalı olduğunu düşündüğünüz sorular için soruların altında bulunan
"Yorum" linkini tıklayarak bildirimde bulunabilirsiniz.


Test Seçim Sayfasına Geri Dön