20) Çok partili döneme geçiş denemeleri, İsyanlar, Atatürk Dönemi'nde Türkiye'nin dış politikası.04 

Ders:  Testler:
Test Seçim Sayfasına Geri Dön
--Ders Seç-- - 20) Çok partili döneme geçiş denemeleri, İsyanlar, Atatürk Dönemi'nde Türkiye'nin dış politikası.04
1. Musul'un Türkiye'ye verilmemesi için Şeyh Sait İsyânı'nı destekleyen ve hatta çıkmasında rolü olduğu söylenen devlet, aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2055 | Yanlış Cevap: 130 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

2. Türkiye Cumhuriyeti, aşağıdaki uluslar arası kuruluşlardan hangisine üye olmamıştır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1941 | Yanlış Cevap: 169 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

3. "Dış politikada güçlü olmanın temeli, iç politikada güçlü olmaktır" diyen Atatürk'ün bu sözlerinin doğruluğunu, aşağıdakilerden hangisi kanıtlamaktadır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1276 | Yanlış Cevap: 747 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

4. Aşağıdakilerden hangisi, dünya barışını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bulunduğu coğrafyada bölgesel barışı korumaya yönelik değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1429 | Yanlış Cevap: 517 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

5. Misâk-ı Millî sınırları içinde yer almasına rağmen, Musul'un 1926'da İngiltere'ye verilmesinin en önemli sebebi, aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1376 | Yanlış Cevap: 527 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

6. İngiltere'nin etkisiyle çıkan Şeyh Sait İsyânı, aşağıdaki sorunlardan hangisinin Türkiye'nin zararına sonuçlanmasına sebep olmuştur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1830 | Yanlış Cevap: 144 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

7. Türkiye-Yunanistan arasında yaşanan Nüfus Mübadelesi Sorunu'nun çözümlenmesi, aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesine katkıda bulunmuştur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1176 | Yanlış Cevap: 737 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(1)

8. Aşağıdakilerden hangisi, Balkan Antantı(Paktı)'na katılan devletlerden biri değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1418 | Yanlış Cevap: 545 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

9. Aşağıdakilerden hangisi, Sadabat Paktı'na katılan devletlerden biri değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1505 | Yanlış Cevap: 436 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

10. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye'nin Atatürk Dönemi dış politikasının temel ilkelerinden biri değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 923 | Yanlış Cevap: 920 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

11. I.Kars
II.Kerkük
III.Ardahan
IV.Musul
V.Hatay
Yukarıdakilerden hangileri, Misâk-ı Millî sınırları içinde kalmasına rağmen Atatürk Dönemi'nde Türkiye'ye katılmamıştır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1555 | Yanlış Cevap: 272 | Soru Hatalı Diyen: 2 | Yorum(2)

12. Kurtuluş Savaşı yıllarında imzalanan her antlaşma, askerî bir zaferin diplomatik sonucu olmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi, yukarıdaki özelliği taşımayan bir antlaşmadır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1028 | Yanlış Cevap: 807 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

13. I.Türkiye-Sovyet Rusya
II.Türkiye-Bulgaristan
III.Türkiye-Yunanistan
IV.Türkiye-İran
V.Türkiye-Irak
Yukarıdaki sınırlardan hangisi, Cumhuriyet Hükûmeti döneminde çizilmiştir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1024 | Yanlış Cevap: 716 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

14. Mübadele Sorunu'nu çözülmesiye Türkiye-Yunanistan arasında 1930'dan itibaren dostluk başlamıştır. Bu dostluk ancak 1950'ye kadar sürmüştür (Sınav Komisyonu buna 1954 de diyebilir).
Aşağıdakilerden hangisiyle, iki devlet arasında gerginlik yeniden başlamıştır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1167 | Yanlış Cevap: 616 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

15. Lozan'dan sonra Türk-İngiliz ilişkilerindeki gerginliği yumuşatarak, diğer Batılı devletlerin de Türkiye ile ilişkilerini olumlu yönde etkileyen ilk antlaşma, aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 941 | Yanlış Cevap: 879 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

Hatalı olduğunu düşündüğünüz sorular için soruların altında bulunan
"Yorum" linkini tıklayarak bildirimde bulunabilirsiniz.


Test Seçim Sayfasına Geri Dön