15) Atatürk İlkeleri.01 

Ders:  Testler:
Test Seçim Sayfasına Geri Dön
--Ders Seç-- - 15) Atatürk İlkeleri.01
1. I.Amasya genelgesi ve Erzurum Kongresi'nde alınan kararlar
II.TBMM'nin açılışı ve anayasalar
III.Saltanatın kaldırılması
IV.Cumhuriyetin ilânı
Yukarıda sözü edilen uygulamalar, aşağıdaki ilkelerden hangisiyle daha çok ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3660 | Yanlış Cevap: 863 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

2. I.Saltanatın kaldırılması
II.Cumhuriyetin ilânı
III.Halifeliğin kaldırılması
Yukarıdaki inkılâplar, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangileriyle doğrudan ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3490 | Yanlış Cevap: 880 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(1)

3. Aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisi, günümüzde geçerliliğini yitirmeye başlamıştır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1910 | Yanlış Cevap: 2255 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

4. I.İstiklâl marşı'nın kabûl edilmesi
II.Türk Dil Kurumu'nun açılması
III.Türk Târih Kurumu'nun açılması
IV. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin açılması
Yukarıdaki inkılâplar, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangileriyle doğrudan ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3245 | Yanlış Cevap: 930 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

5. Cumhuriyet Dönemi'nin ilk anayasası olan 1924 Anayasası'nda "Devletin dini İslâm'dır" hükmü de yer almıştır.
Aşağıdakilerden hangisi, söz konusu hükmün anayasaya konulmasının sebeplerinden biri olamaz?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2372 | Yanlış Cevap: 1325 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(3)

6. Amasya Genelgesi'nde yer alan "milletin geleceğini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" kararı, aşağıdaki ilkelerden hangisiyle ilgili olamaz?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2511 | Yanlış Cevap: 1414 | Soru Hatalı Diyen: 1 | Yorum(4)

7. Günümüzde vatandaşlarına inanç ve düşünce özgürlüğü tanıyan bir devlette hukuk birliğinin sağlanabilmesi için "lâik hukuk"anlayışı olmalıdır.
Bunun sebepleri arasında, aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1853 | Yanlış Cevap: 1370 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

8. Aşağıdakilerden hangisi temel ilkelerden biri değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3725 | Yanlış Cevap: 137 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

9. I.Çok partili hayata geçiş denemeleri
II.1921 Anayasası'nın kabûl edilmesi
Atatürk ilkelerinden hangisi doğrultusunda gerçekleştirilmiştir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2973 | Yanlış Cevap: 811 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

10. I.Sınıf egemenliği yerine, sınıflar arası dengenin kurulması
II.Gelir dağılımında fırsat eşitliğinin sağlanması
III.Sosyal devlet anlayışının geliştirilmesi
Yukarıdaki gelişmeler, aşağıda belirtilen Atatürk ilkelerinden hangisi ile yakından ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2873 | Yanlış Cevap: 708 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

11. Uluslar arası anlaşmazlıklarda Atatürk'ün izlediği en önemli ilke aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 731 | Yanlış Cevap: 2882 | Soru Hatalı Diyen: 2 | Yorum(2)

12. Aşağıdakilerden hangisi, Halkçılık İlkesi'nin uygulanmasıyla ilgili bir gelişme değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1670 | Yanlış Cevap: 1939 | Soru Hatalı Diyen: 5 | Yorum(5)

13. Cumhuriyetçilik ve Milliyetçilik, aşağıdaki ilkelerden hangisini oluşturur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2257 | Yanlış Cevap: 1328 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

14. Aşağıdakilerden hangisi, Cumhuriyetçilik İlkesi'nin uygulanmasına ortam hazırlayan ilk gelişmedir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2698 | Yanlış Cevap: 847 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

15. I.Boğazlar üzerinde kesin egemenlik sağlanması
II.Batılı ve Doğulu devletlerle ittifak yapılması
III.Hatay'ın anavatana katılması
IV.Nüfus mübâdelesi yapılması
Yukarıdaki gelişmeler, aşağıdaki bütünleyici Atatürk ilkelerinden hangisiyle daha çok ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1479 | Yanlış Cevap: 1819 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

16. I.İnkılâpçılık
II.Halkçılık
III.Devletçilik
IV.Cumhuriyetçilik
V.Milliyetçilik
Yukarıdaki ilkelerden hangisinin uygulanabilmesi için, devlet ve toplum yapısının lâik olması zorunludur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 897 | Yanlış Cevap: 2348 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

17. Akılcılık ve bilimsellik, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden özellikle hangisinin sonucudur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2148 | Yanlış Cevap: 1318 | Soru Hatalı Diyen: 1 | Yorum(1)

18. Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile getirilmek istenen yenilikler göz önüne alındığında, aşağıdaki ilkelerden hangisi ile doğrudan ilişki kurulamaz?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1985 | Yanlış Cevap: 1290 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

19. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve ardından yapılan tüm yenilikler, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisiyle doğrudan ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2296 | Yanlış Cevap: 1054 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

20. Lâiklik İlkesi'nin bütünleyicisi olma özelliği taşıyan yaklaşım, aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2344 | Yanlış Cevap: 989 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

21. Balkan Antantı ve Sadabat Paktı, aşağıdaki bütünleyici ilkelerden hangisiyle ilişkilendirilebilir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2342 | Yanlış Cevap: 790 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

22. Aşağıdakilerden hangisi, Devletçilik İlkesi'nin özelliklerinden biri değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2813 | Yanlış Cevap: 432 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

23. Aşağıdakilerden hangisi, çağdaşçılıktan çok milliyetçiliğe yöneliktir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2883 | Yanlış Cevap: 485 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

24. 1926 Teşvik-i Sanayi Kanunu'ndan beklenilenin gerçekleşmemesi, aşağıdaki ilkelerden hangisinin oluşmasının sebeplerinden birisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2804 | Yanlış Cevap: 527 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

Hatalı olduğunu düşündüğünüz sorular için soruların altında bulunan
"Yorum" linkini tıklayarak bildirimde bulunabilirsiniz.


Test Seçim Sayfasına Geri Dön