Selçuklular ve Önceki Dönem Kültür Medeniyet-Test.01 

Ders:  Testler:
Test Seçim Sayfasına Geri Dön
--Ders Seç-- - Selçuklular ve Önceki Dönem Kültür Medeniyet-Test.01
1. İlk Türk İslam devleti hangisidir




Gönderen: harun osral | Doğru Cevap: 32732 | Yanlış Cevap: 5887 | Soru Hatalı Diyen: 3 | Yorum(5)

2. I.Asya Hun Devleti
II.Göktürk Devleti
III.Uygurlar
Yukarıdaki Türk devletlerinden hangisi yada hangileri kendilerine özgü alfabe oluşturmuşlardır?




Gönderen: uzmantarihçi | Doğru Cevap: 33232 | Yanlış Cevap: 4147 | Soru Hatalı Diyen: 1 | Yorum(1)

3. Anadulu Selçuklu devletinde;
I-Gümrük vergilerinin azaltılması
II-Kervansaraylar inşa ettirilmesi
III-Çiftfbozan vergisi alınması
IV-Dirlik sisteminin uygulanması
uygulamalarından hangilerinin ticaretin devamlılığını sağlamaya yönelik olduğu söylenebilir?




Gönderen: tarihçi46 | Doğru Cevap: 23307 | Yanlış Cevap: 11867 | Soru Hatalı Diyen: 6 | Yorum(7)

4. Selçuklularda iktaların dağıtımından sorumlu divan hangisidir?




Gönderen: umut | Doğru Cevap: 21138 | Yanlış Cevap: 12461 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

5. Türk adını siyasal yaşamda bir devlet adı olarak ilk kim kullanmıştır ?




Gönderen: mısterfather | Doğru Cevap: 33972 | Yanlış Cevap: 1897 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

6. I. İklim değişikliğine bağlı olarak kuraklığın artması,
II. Bağımsız yaşama duygusu
III. Dış güçlerin baskısı
Yukarıdakilerden hangileri Türk göçlerinin nedenleri arasında olduğu savunulabilir?




Gönderen: onurr | Doğru Cevap: 31079 | Yanlış Cevap: 3914 | Soru Hatalı Diyen: 1 | Yorum(6)

7. Aral Gölü yakınlarındaki Amuderya Deltası içinde yaşayan ve tarihi kaynaklara göre balıkçılık ile uğraşan Orta Asya kültür merkezi aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: onurr | Doğru Cevap: 6546 | Yanlış Cevap: 19913 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

8. Tarihin bilinen ilk Türk topluluğudurlar. Batıya başlattıkları göç sonucunda Tuna Nehrine kadar ilerlemişlerdir. Atı evcilleştirdiğide tarihi kayıtlar arasında yer alan bu topluluk aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: onurr | Doğru Cevap: 25919 | Yanlış Cevap: 8834 | Soru Hatalı Diyen: 2 | Yorum(5)

9. -Doğu Roma'yı etkisiz hale getirmek,
-Batı Roma üzerine yürümek
Yukarıdaki askeri taktit hangi Türk Devletine aittir?




Gönderen: onurr | Doğru Cevap: 20538 | Yanlış Cevap: 11934 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

10. Göktürk Devleti, Sasani Devleti ile birleşerek (I)---------, daha sonra Bizans Devleti ile birleşerek (II) --------devletini yıkmışlardır. Yukarıdaki ifade tarihi bilgiler ışığında sırasıyla aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa doğru bir ifade elde edilmiş olur?




Gönderen: onurr | Doğru Cevap: 23236 | Yanlış Cevap: 8105 | Soru Hatalı Diyen: 2 | Yorum(4)

11. İslamiyeti benimseyen ilk Türk topluluğu aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: onurr | Doğru Cevap: 22625 | Yanlış Cevap: 12285 | Soru Hatalı Diyen: 1 | Yorum(4)

12. Selçuklu mimarisinde Orta Asya Türk çadır sanatının etkisini taşıyan,silindirik gövdeli anıtmezar niteliğindeki yapı aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: emlh_13 | Doğru Cevap: 28161 | Yanlış Cevap: 3841 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

13. İslam Öncesi Türk topluluklarında mezarlara verilen isim nedir?




Gönderen: dmerdogan | Doğru Cevap: 25050 | Yanlış Cevap: 7562 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

14.

Aşağıdaki Türk devletlerinden hangisinin Emevilerle yaptıkları mücadelelerden dolayı İslamiyet'in Orta Asya'ya yayılmasını geciktirdiği söylenebilir?





Gönderen: erdoganeng | Doğru Cevap: 10563 | Yanlış Cevap: 11159 | Soru Hatalı Diyen: 4 | Yorum(9)

15.

Aşağıdakilerden hangisi İslamiyet'ten önceki Türk devletlerinde devlet sorunlarının ve işlerinin görüşülerek karara bağlandığı meclistir?





Gönderen: erdoganeng | Doğru Cevap: 15318 | Yanlış Cevap: 8244 | Soru Hatalı Diyen: 2 | Yorum(2)

Hatalı olduğunu düşündüğünüz sorular için soruların altında bulunan
"Yorum" linkini tıklayarak bildirimde bulunabilirsiniz.


Test Seçim Sayfasına Geri Dön